Lajme

Vendi që shkoi në luftë me 80 ushtarë e u kthye me 81

Ky është një vendi i katërt më i vogël i Europës me vetëm 11 komuna, këtu mund t’i njiheni me disa nga veçantit e këtij vendi malor.

Herën e fundit që Lihtenshtajni shkoi në luftë, ata dërguan 80 ushtarë dhe 81 u kthyen. Ata erdhën në shtëpi me një ushtar italian me të cilin u miqësuan. Ai donte të jetonte në Lihtenshtajn.

Lihtenshtajni apo zyrtarisht Principata e Lihtenshtajnit është një mikrostat gjermanofolës i vendosur në Alpe dhe në jugperëndim të Evropës Qendrore.

Lihtenshtajni kufizohet me Zvicrën në perëndim dhe jug ndërsa në lindje dhe veri me Austrinë. Lihtenshtajni është vendi i katërt më i vogël i Evropës, me një sipërfaqe prej pak më shumë se 160 kilometra katrorë dhe me 38,749 banorë.

Ky shtet është i ndarë në 11 komuna, kryeqyteti i saj është Vaduz, dhe komuna e saj më e madhe është Schaan. Ai është gjithashtu vendi më i vogël për t’u kufizuar me dy vende. Lihtenshtajni është një nga dy vendet me dy dalje në det, së bashku me Uzbekistanin.

Ekonomikisht, Lihtenshtajni ka një nga prodhimet e brendshme më të larta bruto për person në botë kur rregullohet për barazinë e fuqisë blerëse. Vendi ka një sektor të fortë financiar të përqendruar në Vaduz.

Dikur ishte i njohur si një parajsë taksash miliarderësh, por nuk është më në asnjë listë të zezë të vendeve të parajsës jo-bashkëpunuese. Një vend alpin, Lihtenshtajni është malor, duke e bërë atë një destinacion të sporteve dimërore.

Lihtenshtajni është anëtar i Kombeve të Bashkuara, Shoqatës Evropiane të Tregtisë së Lirë dhe Këshillit të Evropës. Megjithëse nuk është anëtare e Bashkimit Evropian, ajo merr pjesë si në Zonën Shengen ashtu edhe në Zonën Ekonomike Evropiane. Ka një bashkim doganor dhe një union monetar me Zvicrën

Postime të ngjajshme
Lajme

Nga këto komuna janë rastet e reja me koronavirus

Lajme

Këto janë rastet e reja me Covid-19

Lajme

Enver Hasani tregon skenarët në rast mos certifikimit të Kurtit: Mund të bëhet kryeministër, por pastaj ndodhë kjo

Lajme

Ky është kandidati i PDK-së që nuk mund të garojë në zgjedhjet e 14 shkurtit