Ekonomi

OEK: Buxheti i Kosovës nuk mund të përballojë më shumë rritje të pagave

-ADVERTISEMENT-
-Advertisement-

Kryetari i Odës Ekonomike të Kosovës, Berat Rukiqi, thotë se buxheti i Kosovës nuk mund të përballojë më shumë rritje të pagave.

Ai ka porositur politikanët që në fushata të mos japin premtime të tilla, pasi që sipas tij tashmë është ngulfatur mundësia të ketë punësime të reja në sektorin publik dhe të ketë rritje pagash.

Ligji i ri i Pagave pritet të hyjë në fuqi në nëntor të këtij viti, duke rritur pagat në disa sektorë publikë dhe thelluar edhe më shumë dallimet me sektorin privat.

Rritja e pagave kishte qenë premtim në shumicën e fushatave të kaluara.

Kreu i OEK-ut, Rukiqi, në një prononcim për Ekonomia Online thotë se do të duhej që partitë politike ta kishin një mirëkuptim që në fushatë të mos hyjnë me premtime e pastaj me obligime për të rritur paga, sikur në zgjedhjet kaluara.

“Sepse kjo pastaj po bëhet edhe akt në momentin që po vijnë qeveritë. Atëherë ka pasur premtime për mësuesit, punëtorët shëndetësorë, e për kategori të caktuara për sindikata të ndryshme dhe pastaj ata e kanë rritur presionin dhe kjo ka krijuar efekt të drejtpërdrejtë”, thotë Rukiqi.

“Uroj që partitë politike ta kenë parasysh që është ngulfatur më mundësia me punësu njerëz të rinj në sektorin publik, përveç aty ku ka nevojë të domosdoshme dhe është ngulfat mundësia që me u rrit pagat. Ne buxhetin ose duhet me e bërë buxhet me i mbajt këta njerëz dhe mos me përfitu asnjë tjetër pjesë e shoqërisë, ose me bërë buxhet zhvillimor që përfitojnë të gjithë dhe vendi ia sheh hairin”, tha ai.

Rukiqi vlerëson se Ligji i ri i Pagave përfshin rritje të pamerituara në disa sektorë.

Ai tha se në sektorin e arsimit dhe shëndetësisë kanë qenë rritje të pamerituara sepse këto dy sektorë nuk janë duke ofruar shërbime cilësore dhe po mungojnë rezultatet.

“Ende nuk e kemi një kosto finale se sa do të kushtoj implementimi i Ligjit të Pagave, kemi ligj por që është më shumë kosto, ata që kanë thënë se është i mirë Ligji është mirë që e kemi, por në anën tjetër nga sektori privat po konsiderojmë se Ligji krijon shumë rritje të pamerituar”.

Rukiqi vë në pah faktin se të rinjtë kosovarë si vend pune janë duke parë vetëm sektorin publik, ku ky i fundit është i stërmbushur me punësime.

Ai mendon se Qeveria e ardhshme duhet të ketë fokus investimet dhe eksportin ndërsa tha se sistemi aktual i edukimit nuk po plotëson nevojat e tregut.

-Advertisement-
Postime të ngjajshme
EkonomiLajme

Ministria e Financave shpreh qëndrimin e saj për buxhetin e vitit 2020

Ekonomi

ATK e mbush buxhetin e shtetit me rreth 500 milionë euro

Ekonomi

Numri i aplikimeve për azil në Gjermani bie për 14 për qind

Ekonomi

Shtetet e Bashkuara kufizojnë eksportet e pajisjeve të inteligjencës artificiale