Lajme

Kjo është marrëveshja për targat e arritur në Bruksel, versioni origjinal në anglisht

Një takim i nivelit të lartë ndërmjet Kosovës e Serbisë në Bruksel pritet të mbahet këtë javë. Pos shefave të dy delegacioneve, atij kosovar që drejtohet nga Besnik Bislimi e atij serb që udhëhiqet nga Petar Petkoviq, aty do të jenë edhe lehtësuesit e dialogut, Josep Borrell e Miroslav Lajçak. Dyshes evropiane, si rrallë herë, është paralajmëruar se do t’i bashkohet edhe Gabriel Escobar, zëvendës ndihmës sekretari i Departamentit amerikan të Shtetit. Kryetema e këtij takimi

E në vitin 2011, Kosova e Serbia patën nënshkruar një ‘marrëveshje’ për targa, shkruan Gazeta Online Reporteri.net.

‘Marrëveshja’ që mbante emrin “konkulzionet përfundimtare operacionale, grupi zbatues i lirisë së lëvizjes’, përmban 18 pika e të cilat flasin për udhëtimin me targat KS nëpër Serbi, lëshimin e dokumenteve të hyrjes dhe daljes nga të dy vendet dhe prezantimin e një targe ‘neutrale’ të të dy vendeve.

E ndër pikat kryesore, e cila merret ekskluzivisht me çështjen e reciprocitetit të targave, është e renditur kah fundi. Saktësisht pika 16 përcakton mënyrën se si do të funksionojë tutje tema e targave provuese, që shtyu Qeverinë Kurti të dërgojë njësitet speciale të Policisë së Kosovës në veri të vendit.

“Pala kosovare i rezervon vetes të drejtën që, pas konsultimit me BE-në, të aplikojë po ashtu një regjim të përkohshëm të targave të automjeteve”, thuhet në pikën e 16 të e marrëveshjes, shkruan Reporteri.net.

Tutje në marrëveshje shkruhet se targat e automjeteve KS do të kenë mundësinë të udhëtojnë në dhe përmes Serbisë.

Përmbajtja e plotë e marrëveshjes:

Konkluzionet përfundimtare operacionale, grupi zbatues i lirisë së lëvizjes

1. Përfundimet operacionale të Dialogut për Lirinë e Lëvizjes të 2 korrikut 2011 janë zbatuar plotësisht më 29 nëntor 2011;

2. Banorët e Kosovës që udhëtojnë në ose përmes Serbisë do të marrin një dokument të hyrjes/daljes;

3. Banorët e Serbisë që udhëtojnë në ose përmes Kosovës do të marrin një dokument të hyrjes/daljes,

4. Dokumentet përfundimtare të hyrjes/daljes nga secila anë i bashkëngjiten këtyre përfundimeve;

5. Me kërkesën për konfirmimin e identitetit, letërnjoftimet tregohen së bashku me dokumentin e hyrjes/daljes);

6. Dokumenti i hyrjes/daljes quhet dokument i hyrjes/daljes. Gjuha në dokumentin e hyrjes/daljes do të jetë vetëm procedurale: ‘dokumenti i hyrjes/daljes nuk duhet të humbet dhe në rast të humbjes, individi përkatës duhet t’i referohet stacionit policor më të afërt për të marrë një faturë se ai/ajo ka humbur dokumentin e hyrjes/daljes etj’;

7. Dokumenti i hyrjes/daljes nuk do të përmbajë fotografi;

8. Të miturit që udhëtojnë me një certifikatë të lindjes do të marrin dokumentin e tyre të hyrjes/daljes dhe do të duhet të sjellin një fotografi për ta bërë sistemin të sigurt kundër trafikimit të fëmijëve;

9. Fillimisht, dy pikëkalime, një midis Serbisë dhe Hungarisë (Horgosh) dhe një midis Serbisë dhe Kroacisë Batrovci) do të hapen për të hyrë/dalë nga Serbia. Gradualisht, të gjitha vendkalimet e tjera do të hapen më pas,

10. Fillimisht, do të hapen Portat 1, 3 dhe 5. Gradualisht, të gjitha vendkalimet e tjera do të hapen më pas;

11. Duke vënë në dukje përfundimet për IBM, palët bien dakord të shikojnë periudhën e tranzicionit për zbatimin e ‘plumbit 7’ në targat e përfundimeve operacionale mbi Lirinë e Lëvizjes në dritën e situatës në terren;

12. Makinat e pajisura me licencë të automjeteve të KS do të jenë në gjendje të udhëtojnë në/përmes Serbisë;

13. Një skemë e sigurimit të kufirit/pikëkalimit do të prezantohet në secilën anë. Kostoja e sigurimit do të jetë në përputhje me listën e çmimeve të një sigurimi të zbatueshëm kufitar, i cili aktualisht parashikon një periudhë më të shkurtër se një mujore në anën e Beogradit. Pala e Beogradit do të bëjë çdo përpjekje për të futur, brenda javësh, polisa më të lira të sigurimit për periudha më të shkurtra;

14. Njëkohësisht, palët nën kujdesin e BE/Këshillit të Byrove do të vazhdojnë të punojnë për një aranzhim komercial mbi mbulimin e ndërsjellë të sigurimit të automjeteve në mënyrë që të gjitha automjetet të mbulohen në të dy anët e kufirit/pikëkalimit sa më shpejt që të jetë e mundur;

15. Targat e automjeteve RKS do të shkëmbehen me targa të përkohshme të automjeteve në anën serbe. Sa më shpejt që të jetë e mundur operacionalisht, një tarifë e zvogëluar do të ngarkohet për targat e përkohshme të automjeteve. Pala e Prishtinës do të ngarojkë të njëjtën tarifë;

16. Pala kosovare i rezervon vetes të drejtën që, pas konsultimit me BE-në, të aplikojë po ashtu një regjim të përkohshëm të targave të automjeteve;

17. Fillimisht, targat e përkohshme të automjeteve do të përdoren siç janë aktualisht;

18. Beogradi dhe Prishtina u zotuan të punojnë në prezantimin e një tabele të përkohshme ‘neutrale’ të automjeteve sa më shpejt që të jetë e mundur nga ana operacionale;

Postime të ngjajshme
Lajme

Numërohen votat me kusht në Istog: Kaq vota morën kandidatët

Lajme

Kaq vota me kusht morën kandidatët në Gjakovë

Lajme

Moti për dy ditët e ardhshme

LajmeShow Bizz

Ish-e dashura e Granitit futet sonte në Big Brother VIP?