Blic Plus

Historia e plakës shqiptare që rriti fëmijët jetimë nën këtë gur

-ADVERTISEMENT-
-Advertisement-

Guri i Plakës, është një histori e cila duke u përcjellur brez pas brezi, jeton edhe sot e kësaj dite nëpër viset tona.

Guri është çarë mespërmes nga një kompani franceze në vitin 1936, kur Jugosllavia e Versajës ndërtoi hekurudhën Prishtinë-Pejë, e cila është e qarkullueshme prej 80 vitesh.Gojëdhënat e fshtarëve përreth e sidomos të fshatit Gradicë e Godanc, e paraqesin rastin duke pohuar se në afërsi të Gurit të Plakës ka qenë një lagje (mahallë), një familje me dyzet anëtarë.

Me pushtimin e sllavëve, në përl.eshje vr.i.ten 80 persona, kurse plaka me 2 nipat e saj i shpëton ngjarjes.E moshuara të nesërmen bashkë me nipat, bagëtitë, delet dhe dhitë, afrohet te guri ku edhe strehohet.

Thuhet se e moshuara ka jetuar gjithë jetën e saj në këtë gur, deri sa është rrëzuar dhe ka hum.bur je.tën.Jo rrallë trillohen mitet dhe legjendat në Kosovë. Edhe sajohen sipas trillit të njerëzve. Fat të këtillë ka patur edhe Guri i Plakës.

-Advertisement-
Postime të ngjajshme
Blic Plus

Nuk do ta besoni sa paguhet Arbana për një muaj

Blic Plus

Faton Peci i çon “selam” nga Istogu Bekë Berishës...

Blic Plus

Merkel jep lajmin e madh, Kjo vlen edhe për Shqiptarët që jetojnë në Gjermani

Blic Plus

Letra prekëse e një babi të varfër për të pasurin që ia gërvishti veturën